Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Artikkelit » Hyvinvoiva suolisto on terveytemme tukipilari

Hyvinvoiva suolisto on terveytemme tukipilari

  Hyvinvoiva vatsa ja suolisto ovat terveytemme tärkeä tukipilari, jonka toimintaan vaikuttavat mm. nauttimamme ravinto, liikunta ja stressi.  Kun vatsa voi hyvin, emme juurikaan edes huomaa sitä. Kun vatsa ja suolisto taas oikuttelevat, voi elämän laatu heiketä. Tarvittaessa vatsan hyvinvointiin voi hakea apua ravintolisistä.

  Aivojen ja suoliston yhteys

  Moni meistä reagoi tunteisiin myös vatsallaan. Yhteys aivojen ja maha-suolikanavan välillä on todellinen. Ahdistus saattaa saada vatsamme kipristelemään, kun taas toisella jännitys aiheuttaa ”perhosia vatsaan”. Stressi sekä monet tunteet surusta onnellisuuteen voivat vaikuttaa myös suoliston toimintaan ja hyvinvointiin

  Aivot vaikuttavat suoraan maha-suolikanavan toimintaan. Jos esimerkiksi ajattelemme hyvää ruokaa, alkaa ruuansulatuksemme toimia ja ns. vesi herahtaa kielelle. Tämä toimii myös toisin päin. Jos vatsamme oikuttelee, voi se aiheuttaa meille aivoissa ahdistuksen tunnetta. Vatsavaivojen fyysiset syyt on aina tärkeää tutkia. Jos vaivoille ei kuitenkaan löydy fyysistä syytä, on ongelmaa hyvä lähestyä hoitamalla stressiä ja ahdistusta, jotka usein ovatkin vatsavaivojen taustalla.

  Ruokavalio on kaiken kulmakivi

  Monet tutkijat ovat osoittaneet huolensa suomalaisten jatkuvasti heikentyvästä suoliston bakteerikannasta. Ilmiö ei sinällään on mikään ihme länsimaissa, joissa syödään paljon valmisruokia sekä sokeri- ja vehnätuotteita. Moni kärsii myös stressistä ja kiireisestä arjesta, jolloin aikaa jää niukasti monipuolisesta ruokavaliosta huolehtimiseen. Kaikki nämä yhdessä vaikuttavat suoliston mikrobiomiin.

  Suolistomme kaipaa ja tarvitsee monipuolista ravintoa. Jotta suolistomme voisi hyvin, tulisi ruokavalioomme kuulua mm. vihanneksia, juureksia, marjoja, hedelmiä, hyviä kuituja ja vettä. Sitä paremmin vatsamme ja bakteerikantamme voi, mitä enemmän ja mitä monipuolisemmin syömme kasviksia. Suoliston bakteerikanta muodostuu nauttimastamme ravinnosta. On siis tärkeää huolehtia terveellisistä ja monipuolisista aterioista.

  Ravintolisistä apua tarpeen tullen

  Jos tuntuu siltä, että vatsa- ja suolisto-oireet eivät helpota, vaikka ruokavalio ja elintavat ovat kunnossa, voi apua hakea ravintolisistä. Laadukkaat ruoansulatusentsyymit voivat tarjota apua mm. turvotukseen ja närästykseen. Jos suoliston bakteerikanta kaipaa tasapainoa, voi apu löytyä probioottivalmisteista, kun taas kuitulisä edesauttaa vatsan toimintaa. Jos vatsavaivojen taustalta löytyvät stressiperäiset syyt, voi tällöin kokeilla adaptogeeneja, jotka auttavat kehoa selviämään stressaavista tilanteista paremmin.

  Jos ummetus on jatkunut kauan, voi se lisätä kuona-aineiden määrää elimistössä, mikä rasittaa myös maksan toimintaa. Normaalia suolen toimintaa on, että suoli toimii vähintään kerran päivässä. Suolen toimintaa voi pyrkiä vilkastuttamaan ruokavaliomuutoksella, kuitulisällä, veden juonnilla ja liikunnan lisäämisellä. Mikäli näistä ei ole apua, voi maksaa tukevat luontaistuotteet olla tehokas keino vauhdittaa puhdistumista.

  Suolistomme on tärkeä osa terveyttämme. Se vaikuttaa mm. vastustuskykyymme ja mielialaamme. Muistetaan siis pitää huolta suolistostamme ja terveydestämme!

  Artikkelissa esiin nostettuja tuotteita saat ostettua meidän AITO hyvän olon kaupasta!

  Facebook